Wat maakt een goede bedrijfswebsite?
Als je een bedrijf hebt, heb je waarschijnlijk ook een website. Op zich is dat goed, het geeft geïnteresseerde bezoekers de mogelijkheid om meer over je bedrijf te leren, producten te bekijken en te bestellen, contact op te nemen, enz. Om die interesse om te zetten in klandizie, is het belangrijk dat de website goed in elkaar zit.
Een goede website is gebaseerd op het invullen van de behoefte van de bezoeker. Een goede website is toegankelijk en beantwoordt de vragen die de bezoeker heeft. Daarnaast geeft het de bezoeker een gemakkelijke manier om klant te worden van het bedrijf, zodra de bezoeker daar klaar voor is.
Ik begrijp volledig dat dit een tikkeltje abstract kan zijn. Dus om dat proces te vergemakkelijken, beschrijft dit blog de 4 meest essentiële elementen die direct op het scherm moeten verschijnen als bezoekers je website openen. Dit noemen web-designers “Above the Fold”. Uiteraard is dat op mobiel iets lastiger vanwege de beperkte ruimte, maar idealiter staan die elementen daarop ook gelijk bovenaan en in het zicht. Dat er dan waarschijnlijk nog zo’n afgrijselijke cookie-melding voor zit, zullen hier voor het gemak maar even negeren.
1) Het aanbod als oplossing
Let er maar eens op: Veel bedrijven zetten niet duidelijk op hun homepage wat ze eigenlijk bieden! Dat is toch vreemd; “Levert dit bedrijf de oplossing voor mijn probleem of behoefte?” is de eerste vraag die een potentiële klant zich stelt. Als daar twijfel over bestaat, is de interesse al snel verdwenen en kijkt diegene hoogstwaarschijnlijk even verder.
Verzin dus een korte, krachtige beschrijving van de oplossing die je biedt. Focus daarbij niet zozeer op wat jij of het product doet (de “features”), maar wat het resultaat daarvan is voor uw klant (de “benefits”). Dat vereist wel iets van ondernemers wat helaas vaak mist: Dat ze de klant goed begrijpen. Veel ondernemers zijn zo bezig met hun product, dat ze te weinig aandacht hebben voor het begrijpen van wat hun klanten ervan verwachten.
Doe dus eerst goed onderzoek naar de doelgroep om een beter beeld te krijgen van je klanten (iets waar ik je bij kan helpen). Spreek de taal van je klanten, leef je in hun situatie in, en verwoord dan het nut van het product of de dienst op een manier dat deze perfect bij de behoefte van klanten past.
2) Bewijs van het aanbod
De bezoeker begrijpt nu welke oplossing het bedrijf biedt, maar kun je deze belofte ook waarmaken? Het is voor jou of je bedrijf natuurlijk al duidelijk dat je een hoogwaardige oplossing levert, maar dit is voor je potentiële klant natuurlijk nog de vraag. Daarom is het voor bezoekers fijn om een bewijs van de werking van het geleverde op de voorpagina te zien.
Dat kan in verschillende vormen, met als meest voor de hand liggende optie natuurlijk een voorbeeld van het product of de dienst. Als je bijvoorbeeld websites voor klanten maakt, dan is het natuurlijk een absolute hoofdzaak om zelf een goede website te hebben. Bij Click Animated, m’n onderneming waarmee ik al jaren animatievideo’s voor bedrijven produceer, is veel zorg besteed aan het maken van een goede promotievideo. Die dient direct als voorbeeld van wat klanten van me kunnen verwachten.
3) Vertrouwen & Autoriteit
Nu heb je laten zien wat je je klant voor oplossing kunt leveren, en dat het product of de dienst die je levert echt bestaat en werkt. Maar dat geeft nog geen échte garantie dat je het ook gaat leveren en dat het van goede kwaliteit gaat zijn. Dus hoe kunnen we bezoekers dat vertrouwen geven?
Dit is eigenlijk niet eens zo ingewikkeld maar wordt toch nog te vaak vergeten: Plaats bewijs van vertrouwen en autoriteit bovenaan je website. Dit zijn dus elementen op de website die aan een bezoeker laten zien dat het bedrijf betrouwbaar is, en elementen die aantonen dat het bedrijf expertise heeft op het gebied van wat aangeboden wordt. Op die manier gelooft de bezoeker dat het bedrijf inderdaad de beloofde kwaliteit gaat leveren.
Dit type vertrouwen opbouwen gebeurt hoofdzakelijk door middel van ‘social proof’. Dat betekent dat de bezoeker feedback van anderen ziet, voornamelijk eerdere klanten, en daardoor meer vertrouwen krijgt in wat het bedrijf belooft te leveren. De voornaamste voorbeelden hiervan zijn natuurlijk reviews en testimonials. Dat zijn stukken tekst, audio of video waarin eerdere klanten vertellen over hun ervaringen met de producten en diensten van het bedrijf. Daarmee krijgt de bezoeker dus antwoorden op vragen als “Wordt dit ook echt geleverd?” en “Werkt het ook echt zoals beloofd?”.
Tekenen van autoriteit worden op een soortgelijke manier getoond op de website. Ook hierbij staat een vorm van social proof centraal, maar deze komt niet van eerdere klanten. In plaats daarvan wordt deze vorm van social proof voorzien door instituten die bedrijven en individuen controleren op hun kwaliteiten. Hier vallen certificaten en keurmerken dus onder, die ook essentieel zijn om het vertrouwen van de bezoeker in het product of de dienst van het bedrijf te versterken. Een goed voorbeeld zijn de ISO 900x kwaliteitsnormen.
4) Simpele “Call to Action”
Wanneer de bezoeker zover is dat deze graag gebruik wil maken van het aanbod van het bedrijf, is het natuurlijk ook de bedoeling dat dat kan zodat de kassa gaat rinkelen. Een “call to action” biedt de bezoeker de mogelijkheid om in te gaan op het aanbod. Dat hoeft niet direct een aankoop te zijn! Het kan ook bijvoorbeeld een aanvraag voor meer informatie of een voorproefje van een product of dienst zijn.
Op de website gebeurt dit meestal met een simpele knop met daarop een actie, zoals “Klik hier voor meer informatie” of “Vraag direct een offerte aan”. Daarbij kan het verstandig zijn om de bezoeker niet direct iets te laten doen wat geld kost, want dat schrikt soms af. Wanneer dit pas later gebeurt, als er nog wat meer bekendheid en vertrouwen opgebouwd is, dan voelt de klant zich al snel veilig om inderdaad die stap tot aankoop te zetten.
Reviews en certificaten verzamelen
Misschien kun je elementen zoals reviews en certificaten op dit moment nog niet plaatsen omdat je bedrijf nog niet ver genoeg is, omdat je nog niet genoeg reviews verzameld hebt of nog een video of goede foto moet maken van je product of dienst. Dat is begrijpelijk, maar ik raad wel aan om daar naartoe te werken.
Wat ik bijvoorbeeld regelmatig deed met animatievideo’s is een korting aanbieden aan een bedrijf, in ruil voor het gebruik van de video die ik voor hen maakte in m’n portfolio. En het is ook een goed idee om nog even een mailtje na te sturen als je een klant goed geholpen hebt met een vraag om een beoordeling. Dit kan bekend klinken want het is ook wat de meeste webshops doen, ze vragen altijd nog even om een beoordeling van de service als het product geleverd is.
Wat betreft het verkrijgen van certificaten is het natuurlijk een kwestie van goed opletten welke certificaten relevant zijn in je industrie. Er worden regelmatig certificaten aangeboden door bedrijven waar niemand om geeft, ik zou aanraden om goed onderzoek te doen en jezelf de moeite en het geld voor het krijgen van zulke nutteloze certificaten te besparen. Een goed voorbeeld van een keurmerk dat wél de moeite waard is, is bijvoorbeeld het webwinkelkeurmerk van WebwinkelKeur. Deze staat goed bekend en geeft webshop-bezoekers net dat extra vertrouwen dat ze kan overtuigen.
Heeft jouw bedrijf al deze elementen op de voorpagina? Zie je iets anders als essentieel? Laat het hieronder weten! Ook tips voor het artikel zijn natuurlijk van harte welkom.