Als je dit leest, is de kans zeer aanwezig dat je een bedrijf hebt of er eentje wilt gaan oprichten. Het proces voor de meeste ondernemers is dat ze al iets hebben wat ze willen verkopen, met daarna als grootste uitdaging: Hoe kom ik aan klanten? 

Het zal geen verrassing voor je zijn, maar voor veel bedrijven betekent dat toch dat ze een fatsoenlijke aanwezigheid op social media moeten hebben. Dat kan persoonlijk of via een bedrijfsprofiel, dat maakt minder uit. Maar het is vaak handig om er een beetje tijd aan te besteden.

Dan is natuurlijk de vraag wat je zoal op social media kunt zetten. Over het algemeen is een continu stroom aan promo voor je producten en diensten namelijk niet zo’n succesvolle lange-termijn strategie. Je zult wat creatiever moeten zijn.

Daarom wil ik je een beetje op weg helpen, met wat ideeën voor berichtjes die ook waardevol en interessant zijn voor het publiek wat je zoekt. Het wordt geen volledige lijst, maar ik hoop dat het je wat inspiratie geeft voor berichtjes die gedeeld worden, waar mensen graag even op ‘like’ bij klikken of reageren en waar mensen je graag voor volgen.

1. Een verhaal vertellen

Het is soms moeilijk om te herkennen, maar bedrijven hebben altijd hun verhalen. Waarom ben je begonnen? Wat voor problemen liep je tegen het lijf en hoe heb je die opgelost? Wat voor plannen heb je voor de toekomst? Het vereist dat je even met een andere blik naar jezelf en je bedrijf kijkt, maar er is genoeg te vertellen.

Als je werknemers hebt, kunnen die ook een bron van inspiratie zijn. Werknemers gaan weg of komen erbij, dus dan kun je ze bedanken voor hun tijd bij het bedrijf of een nieuwe medewerker introduceren. Je kunt ook eens rondvragen bij de service afdeling, of die bijzondere gesprekken met klanten hebben gehad (hou rekening met privacy).

De waarde die dit heeft voor volgers en klanten, is dat ze jou of je organisatie beter leren kennen. Dat creëert vertrouwen, het geeft menselijkheid. Dat kan het verschil maken voor iemand om toch bij je kopen en het kan zelfs een soort ‘fanbase’ creëren.

2. Geef uitleg

Er zijn genoeg populaire online kanalen, bijvoorbeeld op Youtube, die mensen uitleggen hoe dingen zo gekomen zijn of waarom ze zo werken. Jij en je bedrijf kunnen dat ook.

Laat bijvoorbeeld zien wat de processen van je organisatie bijzonder maakt. Geef een inkijkje in de moeite die gedaan wordt om service te leveren. 

Niet alleen is het interessant, het laat ook zien dat je bedrijf moeite doet voor je klanten, en dat je weet waar je over praat. Het geeft een ‘expert’ rol in aan jou of je bedrijf in het hoofd van je publiek.

3. Deel je perspectief

Het is niet per se nodig dat je iets feitelijks deelt. De manier waarop je naar bepaalde zaken kijkt kan heel waardevol zijn voor mensen met minder expertise dan jij. Dus durf dat te delen.

Je kunt bijvoorbeeld veranderingen in je industrie beschouwen. Veranderen de prijzen, is er innovatie, veranderen de wensen van klanten, verandert het business model, zijn er nieuwe partijen actief? Laat weten wat je ervan vindt en wat voor effecten je verwacht.

Je kunt ook reviews maken van nieuwe producten, diensten, bedrijven, enz. In de fotografie staat het bijvoorbeeld bol van de reviews van lenzen, camera’s en andere gear. Dat is superhandig voor mensen die niet zomaar alle lenzen kunnen uitproberen, of niet weten waar ze op moeten letten. Zoiets kun jij in jouw industrie ook doen.

4. Laat je vaardigheden zien

Ik geef het een goeie kans dat je goed bent in wat je doet. Anders zou je er geen producten of diensten van maken. Laat zien wat je kunt, mensen kijken graag naar andere mensen die iets bijzonders kunnen.

Dit geldt voor een chef, een atleet, een kunstenaar, een masseur, een vakman, en ga zo maar door. Je kunt waarschijnlijk iets wat de meeste mensen niet kunnen. Maak het een beetje interessant, onverwacht of spectaculair en het is voor je publiek al snel het kijken waard.

Een extra voordeel is dat dit soort berichtjes heel deelbaar zijn, wat weer zorgt dat nieuwe mensen je berichten te zien krijgen. Dat is top voor de groei van je bedrijf.

5. Betrek je publiek

Als je publiek een beetje vorm begint te krijgen, kun je ze ook gebruiken om nieuw materiaal voor je berichten te genereren.

Je kunt bijvoorbeeld naar hun mening vragen, en ze zo gebruiken om te weten wat je het beste als volgende kunt doen.

Je kunt ook vragen beantwoorden vanuit je publiek. Je kunt zelfs een Q&A organiseren, om zo nog meer vragen te krijgen die weer gebruikt kunnen worden voor extra bericht-materiaal.

Dit heeft 3 bonus-voordelen:

  • Je betrekt je publiek meer, en meer betrokkenheid is meestal goed voor de groei van je bedrijf.
  • Ja krijgt meer commentaren op je berichten, wat goed is om algoritmes te signaleren dat je populaire berichtjes maakt.
  • Vragen beantwoorden versterkt het gevoel dat jij de autoriteit bent op jouw vakgebied.

Tenslotte

Dit is niet alles wat je kunt doen voor social media berichtjes, maar het zijn wel enkele belangrijke manieren om materiaal te maken voor je berichten. 

Je kunt deze methodes direct gebruiken, maar je kunt ze natuurlijk ook prima gebruiken als inspiratie voor je eigen vormen van online berichtjes. Wees niet bang om er creatief mee te zijn.

Als je vragen hebt (zie je, ik doe het ook) zet ze dan hieronder of stel ze op een andere manier waar jij je prettig bij voelt. Ik help je graag verder.

~ Alexander, Vident Marketing