Als onderneming wil je graag dat mensen je bedrijf leren kennen. Als ze niet van je bestaan weten, kunnen ze ook geen klanten worden. Als bedrijf zoek je naar manieren om je boodschap de wereld in te krijgen. Maar tegelijkertijd wil je dat natuurlijk voor zo min mogelijk geld doen.
Dan komt SEO om de hoek kijken. SEO staat voor “Search Engine Optimization”, oftewel het optimaliseren van je website voor de beste positie in zoekmachines als Google. Bedrijven proberen met allerlei verschillende technieken zo hoog mogelijk in de zoekresultaten van hun doelgroep terecht te komen.
Aangezien het gratis is om gevonden te worden via een zoekmachine, terwijl je wel moet betalen als je adverteert om bekendheid te krijgen, is SEO dus erg interessant. Daar staat tegenover dat je niet het eerste of enige bedrijf bent dat dit interessant vindt… Je moet het wel goed doen als je kans wilt maken op die gewilde hoge positie in de zoekresultaten.
Daarom vat ik in dit artikel voor je samen wat je als kleine ondernemer aan SEO kunt doen. Net als in elk vakgebied moet je natuurlijk voor de beste resultaten een professional inhuren, maar er is veel dat je zelf kunt doen om hoger in de zoekresultaten te komen. Aangezien Google verreweg de meest populaire zoekmachine is, zul je deze als voorbeeld voorbij zien komen.
Inhoud optimaliseren
Goede inhoud zorgt ervoor dat gebruikers de juiste informatie eerder vinden vanwege de analyse van de tekst op de pagina. Mensen blijven ook langer op de pagina en zullen de informatie eerder delen, wat allemaal goed is voor de SEO-score. Denk hierbij aan informatieve blogs en video’s.
Geef de informatie die bezoekers willen vinden
Zoekmachines hebben als doel om de meest toepasselijke en toegankelijke informatie te delen met de zoekende persoon. Dat zou ook het doel van je pagina moeten zijn, want dan geeft de zoekmachine aan jouw website de voorkeur. De toegankelijkheid komen we bij kop 4 nog op terug, maar laten we nu alvast kijken naar het delen van toepasselijke informatie.
Bedenk bij het maken van je pagina’s om te beginnen wat het doel is dat je ermee wilt bereiken met betrekking tot het informeren van bezoekers. Met de voorpagina van je website wil je bijvoorbeeld laten zien wat je kunt betekenen voor je klanten en waarom ze erop kunnen vertrouwen dat je dat ook echt zult leveren. Met een blog wil je laten zien dat je veel kennis van je vakgebied hebt door bezoekers goede antwoorden te geven op de vraag die zij met hun zoekopdracht stellen.
Gebruik ‘keywords’ die aansluiten op relevante zoekopdrachten
Het heeft daarom in alle gevallen zin om goed onderzoek te doen naar wat je doelgroep online zoekt en welke woorden zij daarvoor gebruiken. Je zou bijvoorbeeld Google Trends kunnen gebruiken om te kijken hoe populair bepaalde zoektermen zijn. Op deze manier kun je inspelen op het online zoekgedrag van de klanten die je probeert te bereiken. Als de keywords die je gebruikt goed passen bij de zoekopdracht, zal de zoeker eerder jouw pagina aangeraden krijgen.
Vervolgens is het belangrijk om deze termen te gebruiken op je pagina, maar overdrijf het niet. Ooit had het nog wel zin om bepaalde woorden zo massaal mogelijk te gebruiken, maar tegenwoordig kijkt bijv. Google ook naar de ‘woorddichtheid’ van bepaalde keywords. Is deze onnatuurlijk hoog, dan zal Google mogelijk juist een lagere score geven voor je pagina. Schrijf gewoon begrijpelijk en informatief, en gebruik daarbij op natuurlijke wijze de relevante keywords.
Google’s voorbeeld van “keyword stuffing” – Wat je dus niet moet doen.
Verhoog de ‘deelbaarheid’ van je materiaal
Waar zoekmachines ook naar kijken is hoeveel bezoekers vanaf andere websites komen, en of ‘goede’ websites links plaatsen naar je website. Dit zien zoekmachines als positieve signalen, waardoor ze de positie van je website in zoekresultaten verbeteren. Dat betekent dat het verhogen van de ‘deelbaarheid’ van je materiaal goed is voor je SEO-score op lange termijn.
Denk dus na over hoe ‘deelbaar’ de informatie op je pagina’s is. Bevat het informatie die mensen graag met vrienden of collega’s delen? Gebruik je knoppen om het makkelijk deelbaar te maken op verschillende platforms? Dat zorgt beiden voor meer bereik. Nog beter is als andere blogs of websites de informatie zouden willen gebruiken, want dat zorgt voor kwalitatief hoogwaardige ‘backlinks’ vanaf die websites – Iets wat zoekmachines ook als positief zien.
Technische optimalisatie
Er zijn veel technische optimalisaties die je kunt doen om de SEO-score te verbeteren. Hoewel Google steeds meer de nadruk legt op de gebruikerservaring en informatievoorziening, blijft dit belangrijk. SEO is een competitieve sector, alle beetjes helpen! Als je alles op dit gebied wilt bereiken, is het inhuren van een SEO-expert de beste keuze. Wat hieronder staat is alleen de essentie van de technische optimalisaties.
Zorg dat zoekmachine’s zoals Google je website kunnen bereiken
Allereerst is het natuurlijk essentieel dat zoekmachines toegang hebben tot de websites en specifiek tot de meest nuttige webpagina’s. Zonder deze essentiële eerste stap zal een pagina natuurlijk nooit gevonden worden door zoekmachines, en dus ook niet getoond worden aan mensen die via deze zoekmachines naar informatie zoeken.
Het belangrijkste is hierbij dat de pagina’s niet geclassificeerd zijn als “no-index”, wat wil zeggen dat zoekmachines verzocht wordt om deze pagina niet te indexeren. Dit lijkt logisch maar een fout kan snel gebeuren, zoals deze ludieke reminder van IMU laat zien:
Hoe voorkom je dit? Er is gelukkig een simpele manier voor: In de gratis Google Search Console kun je niet alleen gegevens vinden over de prestaties van je website in de Google zoekmachine, je kunt ook zien welke pagina’s toegankelijk zijn voor de zoekmachine. In de sectie “Index” kun je zien wat de specifieke status is van pagina’s op je website. Het is dus belangrijk om van de Search Console gebruik te maken om de SEO te optimaliseren.
Optimaliseer de gebruikerservaring van je website
De juiste informatie bieden is niet het enige wat telt voor gebruikers. Het is ook belangrijk dat de pagina’s goed toegankelijk en prettig in het gebruik zijn. Eén van de voorbeelden van deze gebruiksvriendelijkheid is de snelheid van de pagina. Niemand wil tenslotte wachten tot een pagina geladen is. Het is dan ook een informele regel dat een pagina binnen 3 seconden geladen moet zijn.
En zo meten zoekmachines allerlei indicaties van gebruiksvriendelijkheid. Google kijkt bijvoorbeeld ook naar het gedrag van bezoekers op websites. Zo kijkt Google naar hoe lang iemand op een website is. Als iemand direct weer vertrekt na de website aangeklikt te hebben in de zoekresultaten, dan had diegene geen behoefte om de pagina verder te bekijken, en ziet Google dat als negatief signaal. Zorg dus dat de gebruikservaring bij het ontwerp van een website of pagina genoeg aandacht krijgt.
Overige optimalisaties
Zoekmachines kijken niet alleen naar de tekst op de pagina, maar ook naar de teksten die daar niet direct bij horen. Denk aan de URL van de pagina, meta-beschrijvingen (die vaak ook als beschrijving van de link gebruikt worden door Google), beschrijvingen van afbeeldingen (alt-tekst), etc. Deze zijn net als de ‘keywords’ een belangrijke factor in hoe zoekmachines de pagina beoordelen qua geschiktheid voor een bepaalde zoekterm.
Daarnaast zijn er veel vormen van redirects die geoptimaliseerd kunnen worden, en helpt het om een ‘sitemap’ te maken, die het makkelijker maakt voor zoekmachines om je website te begrijpen en te indexeren. En zo zijn er veel details die iets toevoegen aan de beoordeling van je website door Google. Zoals eerder aangegeven kun je dit het beste overlaten aan een ervaren expert, het is voor de meeste bedrijven en ondernemers teveel om allemaal zelf te doen.
SEO Concurrentie
Kortom, er is veel wat je kunt doen om de positie van een website in zoekresultaten te verbeteren. Hoeveel je moet doen om hoog in de zoekresultaten te komen, hangt ook af van hoeveel andere bronnen er zijn voor deze informatie. Ik kan je uit ervaring vertellen dat het lastig is om als marketing-blog een hoge SEO-score te behalen, want dit is iets waar veel marketeers in gespecialiseerd zijn en dus zelf ook doen.
Maar het kan ook meevallen. Als je een uitzonderlijke dienst of product aanbiedt voor een probleem waar veel naar gezocht wordt, dan kun je al snel een relatief hoge SEO-score voor die specifieke zoektermen bereiken. Of je richt je bijvoorbeeld op een niche waar weinig anderen zich op richten, zodat je minder concurrentie in de zoekresultaten hebt. Daarom deze laatste tip in dit artikel: Probeer een goede balans te ontwikkelen tussen de populariteit van de zoektermen waar je je op richt, en de concurrentie die je op die zoektermen hebt.
Laat het me weten als dit artikel je verder heeft geholpen bij je begrip van SEO. Neem gerust even contact op als je meer wilt weten, en reageer hieronder met vragen of opmerkingen.
Ik hoop dat je iets opgestoken hebt van dit artikel. Heb je vragen of opmerkingen, laat ze dan hieronder achter. Mocht je dit gevonden hebben op Social Media, dan waardeer ik een ‘like’, delen of volgen natuurlijk enorm!