Het belang van webshops

E-commerce is een sterk groeiende industrie. Zeker in de context van de pandemie van 2020 zien we dat de groei van e-commerce minstens 5 jaar vooruitloopt op eerdere verwachtingen. Bedrijven zijn dus in sneltreinvaart aan het uitvinden hoe ze e-commerce kunnen inzetten.

De vraag die dan al snel boven komt drijven: Welk platform gaat een bedrijf gebruiken? Want een volledig unieke webshop (laten) maken is voor de meeste bedrijven de moeite niet waard. Het kost teveel tijd en geld, of is simpelweg te ingewikkeld om te coderen. Zonder basis een webshop laten maken door een externe partij is ook vaak duur.

Gelukkig zijn er mensen die dit probleem ook inzagen en daarom platforms gebouwd hebben die het maken van een webshop veel makkelijker maken. Ze standaardiseren een belangrijk deel van het proces, om het voor kleinere bedrijven toegankelijker te maken.

De verschillende platforms

Er zijn tientallen webshop-platforms om uit te kiezen. Daaraan kun je ook merken dat dit een groeiende industrie is, die kenmerken zich doorgaans door een groot aantal bedrijven die een significante plek in de markt proberen te veroveren. Deze lijst bevat een selectie van webshop-platforms in verschillende categorieën, die elk geschikt zijn voor verschillende soorten bedrijven.

Gratis maar ingewikkeld:

Om te beginnen zijn er er 2 populaire, gratis te gebruiken platforms. Gratis klinkt mooi natuurlijk, maar het ligt wat gecompliceerder. Hoewel deze platforms wel een basis bieden, komt er doorgaans wel wat meer bij kijken om de webshop op te zetten en te onderhouden. 

Eén van de bekendste platforms is Magento, dat volledig gericht is op professionele e-commerce. Het is best complex en uitgebreid, en vereist daarom professionele hosting en beheer. Het betekent ook dat je in het algemeen een gespecialiseerde developer nodig hebt om het systeem op te zetten. Daar staat tegenover dat de complexiteit van Magento ook betekent dat je veel meer opties hebt, bijvoorbeeld multi-shop ondersteuning. Magento biedt wel een betaalde premium-versie met ondersteuning en hosting.

Een ander populair platform is WooCommerce. Dit e-commerce systeem wordt gebouwd op WordPress, het meest populaire systeem om websites mee te bouwen. Dit betekent wel dat je zelf moet zorgen voor hosting, een domein, design, betalingskoppelingen, etc. Maar als je een beetje met WordPress om kunt gaan, dan is het wel een stuk toegankelijker dan Magento. Het is van zichzelf niet zo uitgebreid als Magento, maar met plug-ins kun je een eind komen. 

De specifieke verschillen zijn te talrijk om hier te benoemen, omdat beide systemen uit te breiden zijn met een scala aan extensies en plug-ins. Ik raad aan om eerst een duidelijk overzicht te maken van welke mogelijkheden je nodig hebt, en dan onderzoek te doen naar die specifieke functies op deze platforms. Zo kun je gericht uitzoeken welk systeem het beste past. Maar als vuistregel kun je aanhouden dat Magento alleen interessant is om te overwegen voor bedrijven die qua formaat aan de bovenkant van het MKB zitten.

Extra bij een website-platform:

Als je graag een gemakkelijke en niet al te ingewikkelde website wilt bouwen met een webshop erbij, dan kun je Squarespace en Wix overwegen. Dit heeft dus de voorkeur wanneer de website het belangrijkste onderdeel is, en webshop-functies secundair zijn.  

Deze platforms bieden hosting en een website-builder aan, iets waarvoor je bij bijvoorbeeld WordPress wat extra kennis nodig hebt. De meeste technische details die geregeld moeten worden bij het bouwen van een website wat betreft hosting, zijn al voor je geregeld op deze platforms.

Squarespace en Wix zijn wat betreft veel functies hetzelfde. Het grote verschil is vooral dat Wix vrijer is bij het ontwerpen van een website en meer templates heeft, maar Squarespace heeft betere templates en maakt het proces van het bouwen van een mooie website net wat gemakkelijker. Daarnaast heeft Squarespace voor webshops iets betere functies, zoals digitale cadeaubonnen en extra optie-velden bij producten.

Ik zou zelf in deze categorie dus eerder Squarespace adviseren omdat ze meer gemak bieden. Iemand met meer vaardigheden op het gebied van websites en design kan voor het maken van een website met webshop wat mij betreft net zo goed voor WordPress kan gaan in plaats van Wix. Daarnaast zijn de webshop-functies bij Squarespace ook wat beter ontwikkeld. Maar het is een persoonlijke keuze, die ook erg afhangt van de voorkeur van de website-bouwer. Beide platforms zijn gratis uit te proberen, dus schroom niet om het zelf te testen.

Internationaal populair:

Internationaal zijn Shopify en Lightspeed grote spelers. Ze richten zich primair op e-commerce. Beiden komen oorspronkelijk uit Canada maar zijn nu wereldwijd actief. Lightspeed heeft het Nederlandse SEOShop overgenomen en heeft daarmee dus veel ervaring met de Nederlandse markt ingekocht. Shopify is zich recenter gaan richten op de Nederlandse markt.

Lightspeed en Shopify kennen wel subtiele verschillen maar lijken grotendeels veel op elkaar. Een belangrijk verschil zit hem in de plug-ins: Shopify excelleert op dit gebied. Het aantal gratis en betaalde plug-ins dat beschikbaar is voor Shopify is enorm. Hoewel Lightspeed op dit gebied degelijk presteert, wint Shopify het ruimschoots (zeker qua gratis plug-ins). 

Daar staat tegenover dat Lightspeed veel meer gericht is op integratie met winkelverkoop. Op dat gebied verslaat Lightspeed de mogelijkheden van Shopify, wat op zich wel zulke mogelijkheden heeft op dit gebied maar niet zo goed geïntegreerd en voorbereid is op een winkel-situatie als Lightspeed. Ook het beheer van meerdere webshops is bij Shopify lastiger, want er is standaard geen geïntegreerde ‘back-end’ beschikbaar voor verschillende online winkels.

Shopify kent online een veel grotere community, zoals Facebook-groepen, waar men over e-commerce discussieert met als uitgangspunt het gebruik van Shopify. Dit is buitengewoon interessant en leerzaam voor mensen die graag meer willen doen met e-commerce. Daar staat tegenover dat Lightspeed een betere Nederlandstalige service beschikbaar heeft.

Qua kosten is Shopify iets voordeliger dan Lightspeed voor de basispakketten. Alleen als je echt de meest geavanceerde functies van Shopify wilt betaal je duidelijk meer, maar voor de meeste bedrijven in het MKB is dat niet nodig.

Bekende Nederlandse platforms:

Nederland is een voorloper op het gebied van e-commerce. Webshops zijn hier al lang populair en ons land kent veel succesvolle webshops. Daardoor is Nederland ook een voorloper is op het gebied van gemakkelijk te gebruiken platforms voor ondernemingen die niet per sé een volledig unieke webshop kunnen of willen laten maken.

Deze platforms hebben het voordeel van Nederlandse service, ze zijn ingesteld op de Nederlandse regels en hebben vaak koppelingen voor in Nederland populaire externe applicaties zoals boekhoudprogramma’s, betalingskoppelingen en ERP’s. Hoewel het aantal plugins zeker niet zo groot is als bij Shopify en Lightspeed, kunnen ze daardoor mogelijk toch meer gemak en relevantie bieden voor het Nederlandse MKB.

JouwWeb is relatief goedkoop met €0-16 per maand. Ze voorzien in de basisfuncties en bieden een gemakkelijk drag-and-drop systeem aan om de website te bouwen. Het handige is dat ze de eerste 3 maanden gratis aanbieden, dus het is waarschijnlijk het beste om met JouwWeb te beginnen en te testen of dit voordelige platform biedt wat je nodig hebt. Als je eenmaal alle voorbereidingen gedaan hebt qua productfoto’s, beschrijvingen, Algemene Voorwaarden, enz., dan is het namelijk best makkelijk om te wisselen naar een ander platform mocht dat nodig zijn.

Shoppagina kost iets meer met €9,50-24,50 per maand. Het biedt voor het midden-pakket wat meer geavanceerde functies aan zoals 5 e-mailadressen.  Verder zijn de verschillen met JouwWeb klein en adviseer ik vooral om het uit te proberen als JouwWeb niet aan de eisen voldoet.

MijnWebwinkel rekent €0-49 voor hun pakketten. Er zijn al vrij veel functies geïntegreerd in het systeem maar heeft als nadeel dat er geen plugins beschikbaar zijn. Dat lijkt mogelijk wat beperkend maar dat hoeft niet per sé, de andere Nederlandse webshops blinken hier ten slotte ook niet in uit. 

CCV Shop mikt op een nog hoger segment met een prijs van €24,95-99,95 per maand. CCV is vooral erg bekend van de pinautomaten in winkels, maar hebben dus ook een webshop-systeem. Uiteraard betekent dit dat die systemen ook goed integreren, dus voor bedrijven met een winkel is dat iets om zeker rekening mee te houden. Ook is het systeem geschikt gemaakt voor het gemakkelijke beheer van meerdere webshops.

Ze onderscheiden zich uiteraard wel op subtiele manieren maar de verschillen zijn niet zo significant. Ze zijn allemaal geschikt voor een MKB webshop. Het is alleen ontzettend bedrijfsafhankelijk of er mogelijk een klein verschil is in de mogelijkheden wat het ene webshop-platform wat beter geschikt maakt dan de anderen. Mijn advies is om gewoon met de goedkoopste te beginnen als je in dit segment zoekt. Maak altijd van tevoren een duidelijke lijst van noodzakelijke functies, zodat je snel en gericht kan testen of een platform deze mogelijkheden ondersteunt. 

Het MKB voorbij:

Daarnaast is er nog een hoger segment, voor de echt grote bedrijven. SAP Hybris Commerce is hier een voorbeeld van. De bouw en het onderhoud van dit niveau aan software kan tonnen kosten en valt buiten de scope van dit artikel.

Geen eigen webshop nodig?

Dit is uiteindelijk slechts een selectie van de beschikbare platforms, al heb ik natuurlijk m’n best gedaan om de meest relevante opties te benoemen. Er zijn er tientallen maar ik wilde enkele populaire platforms uitlichten om de keuze wat makkelijker te maken. 

Naast het maken van een eigen webshop is er nog een andere optie mogelijk. Ik wil er in dit artikel niet te diep op ingaan, maar het is bij veel producten natuurlijk ook mogelijk om helemaal niet zelf een webshop te bouwen en op anderen hun webshops te verkopen. Daarmee kun je van hun faciliteiten en bekendheid gebruikmaken. Webshops als bol.com, amazon.nl en marktplaats.nl bieden de mogelijkheid om als derde partij producten te verkopen op hun platform. Neem dat ook in overweging bij de keuze voor e-commerce, want deze webshops nemen vaak ook allerlei lastige problemen als retourzendingen en voorraadbeheer voor hun rekening als je dat wilt. Mogelijk schrijf ik later nog een blog over de mogelijkheden en beperkingen van deze platforms.

Gebruik jij één van platforms uit dit artikel, of juist eentje die ik hier niet genoemd heb? Heb je opmerkingen of vragen? Laat het me hieronder weten, ik hoor het graag.