“Ik word later…”
In nog geen decennium is het belangrijkste antwoord dat veel kinderen geven op de vraag “Wat wil je later worden?” totaal veranderd. De klassiekers waren vroeger banen als brandweerman, politieagent of leraar, maar tegenwoordig zeggen heel veel kinderen enthousiast “Youtuber!”. En daarnaast zijn populaire carrières ook streamer of Instagram model. Kortom: De tijd van de influencer is hier en we zijn pas net begonnen.
Natuurlijk zullen de meesten uiteindelijk iets anders gaan doen, en dat is prima. Maar als je toch die ambitie hebt, of je bent door je verhaal of passie per ongeluk een flink aantal volgers rijk geworden, dan is het handig om te weten hoe je daar een leuke zakcent aan kan verdienen. Wat daarvoor de mogelijkheden zijn, leer je in dit artikel. En anders leer je in ieder geval een interessante en groeiende wereld beter kennen.
Wat is een “influencer”?
Eerst even een simpele definitie, zodat we het over hetzelfde hebben. “influencer” is namelijk nogal een brede term. Het is wel al duidelijker dan “Youtuber”, “streamer” of “Instagram model” want iedereen kan die laatste 3 dingen doen. Het verschil met een Influencer is wat mij betreft dat een influencer niet alleen op social media actief is, maar ook echt een significant aantal volgers heeft. Het gaat om iemand die echt invloed heeft, “influencer” betekent tenslotte letterlijk “beïnvloeder”. Anders kun je iedereen met een social media account en een paar berichten influencer noemen, maar zo werkt het natuurlijk niet.
Wat is dan de ondergrens aan het aantal volgers voor je jezelf een influencer mag noemen? Dat is niet concreet te bepalen, het is nog geen beschermde titel, maar laten we zeggen dat je bij een stuk of 1000 volgers potentieel een beginnende influencer bent. Dat is nog steeds buitengewoon weinig als je er geld mee wilt verdienen, maar het is een begin.
Het is ook afhankelijk van het platform en wat je erop doet. Op Instagram kun je 20.000 volgers hebben en elke dag een foto plaatsen, maar daar krijg je in principe geen geld voor. Op Youtube kun je vanaf 1000 volgers advertenties bij je video’s laten zien, dus dat maakt 1000 volgers ook al een realistischer getal.
Een laatste factor die invloed heeft op je (financiële) kansen als influencer is: Hoeveel invloed heb je eigenlijk? Je kunt een klein aantal volgers hebben en misschien daardoor niet zo interessant lijken. Als je echter toch veel autoriteit en vertrouwen opgebouwd hebt bij die volgers, en ze ook een specifieke interesse in jouw niche hebben, dan is het waarschijnlijker dat ze iets van je kopen. Dan kun je dus met een relatief klein aantal volgers toch interessant zijn voor bijvoorbeeld adverteerders.
Geld verdienen als influencer
Nu hebben we dus duidelijk wat een influencer is en hoe breed het begrip eigenlijk is. Het gaat om een breed scala aan entertainers en experts met ieder hun eigen niche. Wees dus niet bang dat je per sé een hyperactieve grappenmaker of een extreem knappe vrouw moet zijn voordat je als influencer iets kan bereiken. Als je een bepaalde expertise hebt, en je vindt het interessant om allerlei soorten tekst, audio, foto en video voor mensen te produceren, dan heb je zeker een kans. Zodra je dan eenmaal een redelijke groep volgers opgebouwd hebt, kun je met de volgende methodes wat bijverdienen en op termijn zelfs een complete carrière opbouwen.
1) Platform-ads
Als je mensen vraagt hoe Youtubers geld verdienen, dan beginnen ze als eerste over de advertenties die je bij video’s ziet. Dit zijn de ‘pre-roll ads’, de advertenties die voor en tussen de video in getoond worden. Deze advertenties lijken erg op TV-reclames. Dat zien mensen als de inkomstenbron van Youtubers, en dat is ook hoe veel celebrity-websites de inkomsten van populaire Youtubers berekenen: Het aantal keer dat hun video’s bekeken zijn, vermenigvuldigd met het gemiddelde inkomen per keer. Op dezelfde manier kunnen bijvoorbeeld platforms als Spotify betalen voor podcast streams. Maar hoewel dit zeker een relevante inkomstenbron kan zijn, is dat voor grotere influencers vaak slechts een klein deel van hun inkomen. De meesten zijn al wat creatiever geworden, en verdienen net als influencers op andere platforms hun inkomsten op andere manieren.
2) Merchandise
Steeds meer influencers hebben ontdekt dat het best makkelijk is om kleding en andere spullen te verkopen, met daarop hun merk, quotes, en andere aan hun merk gerelateerde designs. Het begon vooral met t-shirts, maar ondertussen is dat al uitgebreid naar onder andere games en cartoon-beeldjes. Websites als TeeSpring en RedBubble zijn hier groot mee geworden, al hebben de grotere influencers ondertussen vaak al meer eigen inkoop en productie opgezet vanwege de enorme schaal van hun markt.
3) Sponsors
Advertenties hoeven zich natuurlijk niet te beperken tot de ads die door platforms gegenereerd worden. Influencers kunnen ook zelf deals sluiten met bedrijven om hun producten en diensten te adverteren, oftewel “sponsorships”. Dit laat ze vaak vrijer om deals te sluiten die beter bij hun merk passen, die daardoor ook vaak succesvoller zijn en veel meer geld opbrengen. Hiermee verminderen influencers ook hun afhankelijkheid van het platform waarop ze actief zijn.
4) Evenementen
Wanneer influencers voldoende volgers hebben verzameld, wordt het interessant om evenementen en tours te organiseren. Net als met advertenties is het niet te verwachten dat de conversie boven een paar procenten uit gaat komen. Als 1 op de 100 volgers van een influencer naar een evenement komt dan is dat al heel knap, maar waarschijnlijk is het een stuk minder. De meeste influencers die dit soort dingen zelf organiseren, hebben vrijwel altijd minimaal 100.000 volgers op hun beste platform, maar vaak minstens een miljoen.
5) Lidmaatschappen
Dit is een verdienmodel dat groot is geworden met platforms als Patreon. Fans van influencers kunnen maandelijks iets extra betalen om de influencer te steunen, en krijgen daarvoor vaak exclusief materiaal van de influencer. Dit heeft ook extra voordelen voor de influencer buiten het financiële aspect: De betalende leden zijn vaak ‘superfans’, dus mensen die extra betrokken zijn. Dit zorgt voor een kleine gemeenschap van mensen waarbij de influencer zich beter thuis voelt en waarmee deze dus makkelijker direct contact kan maken. Ook kunnen influencers die om de één of andere reden controversieel zijn, makkelijker hun materiaal op deze manier delen. Publieke platforms zijn vaak bang voor controverse en beperken de mogelijkheden waarop controversiële influencers geld kunnen verdienen, dus zie je dergelijke influencers al snel uitwijken naar een lidmaatschap-model.
6) Boeken
Er zijn best wel wat influencers te vinden die een unieke weg hebben afgelegd om te komen tot wie en waar ze zijn. Veel influencers zijn bijzondere karakters, die iets unieks te bieden hebben in hun persoonlijkheid, kennis en ervaringen. Daarnaast is het leven in de spotlight natuurlijk op zichzelf een vreemde ervaring voor de meeste mensen, zeker in het tijdperk van het internet en de smartphone: Iedereen kan snel en subtiel een foto of video van een influencer maken en direct voor de hele wereld zichtbaar online kan zetten. Al deze ervaringen op papier zetten en zo een inkijkje bieden in het leven van de influencer in kwestie, is iets wat veel volgers kunnen waarderen en daar hebben ze doorgaans wel paar tientjes voor over.
7) Informatieve producten
Dit is erg afhankelijk van de niche van de influencer, maar er zijn genoeg influencers die zich specifiek op een bepaald vakgebied richten. Een voorbeeld van zo’n niche is fotografie, waarin meer dan genoeg influencers te vinden zijn. Dit zijn vaak professionele fotografen die zich richten op alle trucjes rondom fotografie, reviews van de nieuwste camera’s, enzovoort. Een voorbeeld van een goed verdienmodel voor hen is dus het aanbieden van een online cursus fotografie. Dit kan gewoon een videocursus zijn en hoeft niet live te zijn, dus de influencer hoeft het alleen eenmalig op te nemen en bespaart dus op termijn tijd. Als influencer bouw je in je niche veel vertrouw op bij je volgers door je kennis te delen, dus deze mensen zijn ook al snel bereid om wat geld voor zo’n cursus uit te geven.
8) Affiliate marketing
Dat brengt ons bij het volgende punt: Influencers die apparatuur gebruiken of laten zien in hun video’s, zoals nieuwe camera’s, plaatsen vaak links in de beschrijving van hun berichten naar deze producten. Dat is natuurlijk fijn voor geïnteresseerde kijkers, maar het levert de influencer ook iets op: Deze links zijn specifiek voor de influencer gemaakt, zodat de webshop waarnaar ze verwijzen kan zien dat zij een klant hebben aangedragen. Vervolgens krijgt de influencer een klein percentage van de winst, als compensatie voor de moeite. Dit is dus win-win-win: De kijker krijgt een goed product, de webshop krijgt een klant, en de influencer krijgt geld voor het aandragen van een klant.
9) Digitale middelen
Op die manier kunnen influencers ook templates en andere hulpmiddelen aanbieden. Om bij het voorbeeld van fotografie te blijven: Populaire fotografie-influencers bieden vaak “LUTs” aan, dat zijn stijlen die toegepast kunnen worden op foto’s tijdens de nabewerking. Op die manier kunnen volgers een beetje dezelfde stijl foto’s als de influencer maken, wat veel volgers natuurlijk graag doen. Zo kunnen influencers in het website-design of marketing genre bijvoorbeeld templates voor landingspagina’s aanbieden. Wees creatief, er zijn genoeg manieren te bedenken om dit te doen.
10) Exclusieve deals
Als laatste kunnen influencers ook exclusieve deals sluiten, zoals ambassadeur worden van een merk. Dit is een soort sponsoring voor de lange termijn, waarbij de influencer niet alleen een product van een merk aanbeveelt, maar in heel veel uitingen het merk toont en promoot. Als een influencer en een merk goed bij elkaar passen, kan dit voor beide partijen heel lucratief zijn. Er is de laatste tijd bijvoorbeeld veel te doen geweest rondom streamers die exclusief op één platform streamen en daar grof geld voor krijgen. Over het algemeen is dit wel iets dat alleen weggelegd is voor influencers met een grote hoeveelheid volgers en op specifieke platforms, dus daarom staat deze onderaan de lijst.
Ook voor bedrijven
Ik hoop dat dit lijstje inspiratie biedt aan huidige of toekomstige influencers. Vergeet niet dat deze verdienmodellen niet exclusief voor influencers geschikt zijn, bedrijven hebben ook vaak veel interessants te melden en kunnen hetzelfde soort rol vervullen (en daar geld aan verdienen). Dus als jij eigenaar of medewerker bent van een bedrijf met een degelijk aantal volgers, dan raad ik zeker aan om eens kijken of je daar meer mee kunt bereiken.
Hoewel ik m’n best heb gedaan om een zo compleet mogelijk lijstje te maken, ben ik altijd benieuwd: Heb ik nog iets gemist? Is er een manier voor influencers om geld te verdienen die hier niet bij staat? Laat het me hieronder in de reacties weten, ik reageer op iedereen.