Gratis klanten bereiken

Social Media platforms, Youtube, en zoekmachines zoals Google hebben een verleidelijk aanbod. Op deze platforms kun je namelijk je berichten kwijt en potentieel mensen bereiken… Zonder te betalen! Het is dus gratis bereik voor bedrijven en ondernemers. Dit wordt ook wel ‘organisch’ bereik genoemd.

Gratis bereik lijkt fantastisch maar het is uiteraard niet zo makkelijk als het lijkt. Het is iets wat iedere ondernemer en elk bedrijf graag zou willen, dus er is ontzettend veel concurrentie. Laten we kijken wat dat betekent voor de praktische potentie van organisch bereik op social media.

Verschillende platforms

Om te beginnen kun je niet alle platforms over één kam scheren. Sommige platforms zijn geschikter voor het bereiken van een nieuw publiek dan andere platforms. Dit hangt erg af van hoe het ontworpen is.

De “Zuckerberg” platforms, LinkedIn en Twitter

Er zijn mensen die het op de “Zuckerberg platforms”, Facebook en Instagram, nog steeds voor elkaar krijgen om een publiek op te bouwen. Maar voor 99% van de bedrijven die zoiets willen doen, is dit “organische bereik” geen valide optie. De combinatie van kennis en liefde voor content-creatie die nodig is om dit te doen, is niet aanwezig. Laat staan hoeveel tijd en energie het vereist… 

Waarom zijn Facebook en Instagram niet zo geschikt voor organisch bereik? Omdat het materiaal dat je voorgeschoteld krijgt vooral afhankelijk is van wie je volgt. Je hebt op deze platforms een ‘tijdlijn’ of een ‘feed’ die je updates geeft over de mensen, groepen, hashtags enz. die je volgt. 

Je kunt wel bereik genereren op deze platforms maar dat komt vooral neer op het ontwikkelen van zeer deelbare berichten. Het bereik van je berichten moet zich op organische wijze ontwikkelen, de volgers die je hebt moeten jouw berichten delen. Het is ook goed om te reageren op andere populaire accounts met nuttige berichten, samen te werken met andere accounts om bereik te genereren, enzovoort. Je zult echt flink tijd en energie moeten investeren om een kans te maken.

YouTube, TikTok en Google

YouTube, TikTok en Google vallen onder een totaal andere categorie. De focus ligt niet op het weergeven van inhoud van mensen met wie je verbonden bent of die je volgt, maar op het aanbevelen van de meest geschikte inhoud die beschikbaar is. Op Youtube en TikTok kun je wel mensen volgen, maar het is veel minder belangrijk dan op de eerder genoemde platforms.

Dit betekent dus dat als je iets te bieden hebt wat interessant is voor een specifieke doelgroep, je waarschijnlijk je verhaal beter kwijt kunt op deze platforms. Je hebt een grotere kans dat je een publiek bereikt via een aanbeveling of zoekopdracht. Uiteraard is het dan wel belangrijk dat je voldoet aan de VRIN-factoren om zo het best mogelijke materiaal aan te bieden. 

Google lijkt misschien anders maar dat valt eigenlijk wel mee. Het enige verschil is dat de video’s op TikTok en YouTube op hun platforms en dus servers staan, terwijl je zelf hosting inkoopt voor je website als je via Google gevonden wilt worden. De regels wat betreft het materiaal dat je deelt wordt daar niet anders van, het moet nog steeds zo geschikt mogelijk zijn voor je doelgroep zodat het uiteindelijk aanbevolen wordt aan je doelgroep.

(Ik gebruik hier als voorbeeld Google, maar dit geldt natuurlijk ook voor andere zoekmachines.)

Er zijn natuurlijk meer platforms, zoals Pinterest en Snapchat. Die zijn doorgaans wat specifieker qua doelgroep dus ik heb ze niet benoemd, maar je kunt op ieder bestaand en toekomstig platform dezelfde regels toepassen. Heeft het een algoritme dat uit al het (voor het platform) beschikbare materiaal de beste optie kiest? Dan is het beter voor bereik. Is de vindbaarheid van berichten vooral gebaseerd op wie je volgt? Dan is het lastiger om organisch bereik te ontwikkelen en kun je het juist beter gebruiken om vertrouwde volgers te updaten. 

Bereik genereren of contact houden

Social Media draait namelijk niet alleen om het bereiken van nieuwe klanten of volgers. Sterker nog, je doet jezelf tekort als dat het enige is wat je ermee wilt bereiken. Het is juist beter geschikt om contact te houden met bestaande klanten en volgers. Zo kun je bijvoorbeeld interessante en leuke berichten delen, ze op de hoogte houden van nieuwe producten en diensten, en klantenservice bieden.

Als voorbeeld van hoe goed dit kan werken: Gary Vaynerchuk, de eigenaar van het zeer succesvolle marketingbureau VaynerMedia, begon het bedrijf met ‘community management’, oftewel het engageren en vergroten van de gemeenschap rondom de social media van andere bedrijven. Vaynermedia is daardoor in razend tempo tot één van ‘s werelds belangrijkste marketingbureau’s gegroeid, op alle fronten van marketing.

Maar wat maakt dit dan zo waardevol? Veel ondernemers zullen dit al weten: Het is makkelijker om iets te verkopen aan een bestaande (en tevreden) klant, dan nieuwe klanten aan te trekken. Men heeft het ook wel over de “Lifetime Value” (LTV). Bestaande tevreden klanten zijn ook goed in te zetten als ‘social proof’, oftewel: Hun positieve ervaringen kunnen ze delen met anderen, die dan eerder geneigd zijn ook klant te worden.

Hoe dit allemaal precies werkt is een onderwerp voor een andere keer, maar het is in ieder geval van belang om te weten dat Social Media platforms niet alleen dienen voor het vinden van nieuwe klanten. Het engageren en helpen van bestaande klanten kan ook heel veel nut hebben voor een bedrijf. Zorg dus dat je de huidige klanten uitnodigt om de Social Media van je bedrijf te volgen, want ze zijn minstens zo belangrijk als nieuwe klanten.

Adverteren

Daarnaast kun je natuurlijk adverteren op al deze platforms, dat is waarom ze hun diensten gratis kunnen aanbieden. Hoewel je het natuurlijk goed moet aanpakken, is dit uiteindelijk qua tijdsinvestering de meest efficiënte manier van nieuwe klanten bereiken op deze platforms.

Dat was hem alweer! Ik hoop dat je iets nuttigs geleerd hebt van dit artikel. Heb je vragen of opmerkingen, laat ze dan hieronder achter. Mocht je dit gevonden hebben op Social Media, dan waardeer ik een like, share of follow uiteraard.