Online advertenties

Het leek me interessant om een serie te starten van blogs waarin ik online advertenties analyseer, en vertel wat er goed of slecht aan is vanuit het perspectief van marketing. 

Deze keer concentreer ik me op advertenties uit de Facebook tijdlijn. Hoewel er een verschuiving gaande is van adverteren in de tijdlijn naar adverteren in ‘stories’ (zeker op Instagram lijkt dat effectiever op dit moment), blijven tijdlijn-advertenties ongelofelijk populair.

Het leuke is dat ik me natuurlijk op Facebook ook vooral interesseer voor marketing en zulke zaken, dus de meeste advertenties die ik tegenkom zijn ook van marketeers die weer proberen hun coaching en hulpmiddelen aan marketeers te verkopen. Dat betekent dat er doorgaans goed nagedacht is over de advertenties, en dat er ook vaak mee getest wordt.

Ziggo’s GigaNet

Laten we beginnen met deze advertentie van Ziggo. Die hebben blijkbaar recent hun internetsnelheden in bepaalde gebieden verhoogd en adverteren daarmee op Facebook. Ik heb deze advertenties uit de Facebook Ad Library geplukt. Het zijn beide video’s en aan het formaat kun je zien dat ze voor de Stories bedoeld zijn (al was er ook een tijdlijn-versie aanwezig). 

Wat opvalt aan deze advertenties is dat ze heel locatie-specifiek zijn. Op deze manier probeert Ziggo de doelgroep zo persoonlijk mogelijk aan te spreken. Hier zitten bepaalde grenzen aan op Facebook overigens, maar daar waar het mag is het vrijwel altijd een goed idee. 

Wat dat betreft ben ik niet zo enthousiast over de headlines. Ik zou als ik Ziggo was kijken of er meer zakelijk of privé interesse is in dit soort hoge snelheden, iets wat ze uit hun abonnementen kunnen afleiden. Vervolgens zou ik dan meer zeggen over het gebruik dat hierdoor mogelijk wordt, niet alleen de hogere snelheden. Dus gaming, streaming, werken op afstand, etc.

Waar ik zelf nieuwsgierig naar ben is waarom de teksten subtiel anders zijn. Ik zou wel willen weten of dat getest is is bijvoorbeeld, of wat de gedachte erachter is. Het lijkt me niet zo betekenisvol maar wie weet wat daar te leren valt. 

Stramark automatisering

Deze reclame van Stramark vind ik zelf niet zo goed. Hoewel ze wel een marketing bureau zijn, slaan ze wat mij betreft de plank hier mis. Ik zal uitleggen waarom.

Ten eerste is de afbeelding horizontaal rechthoekig. Dat is eigenlijk zonde, want je gebruikt een minimale hoeveelheid ruimte op het scherm. Je wilt juist verticaal rechthoekige advertenties maken zodat je meer ruimte inneemt en dus meer opvalt. De advertentie hierboven scrollt een gebruiker zo voorbij.

De afbeelding is ook niet iets wat je al snel als reclame-afbeelding zult zien. De alarmbellen gaan dus gelijk af: Iemand probeert je iets te verkopen. Dit is geen vriend of vriendin die iets met me deelt. Het is niet “social”.

De headline ontbreekt ook. Mogelijk is dit een post die hergebruikt hebben als advertentie. Bij de meeste advertenties zie je onder de afbeelding een dikgedrukt stuk tekst (zoals bij de advertenties waar we hierna naar gaan kijken). Dat maakt de advertentie nog kleiner en minder opvallend, en er wordt een mogelijkheid tot communicatie met de doelgroep ongebruikt gelaten.

Het laatste wat me opvalt zijn de hashtags, die trouwens ook een extra reden waarom ik denk dat dit eerst een normale Facebook post was die vervolgens als advertentie is ingezet. Het maakt de tekst moeilijker om te lezen en daardoor zullen mensen eerder afhaken.

Maar goed, mogelijk was het gewoon een test. Soms moet je ook gewoon iets voor een laag bedrag testen om erachter nieuwe manieren van marketing te ontdekken. Alleen gezien de betrokkenheid (het aantal likes en reacties) denk ik niet dat deze advertentie een groot succes was. 

Will Mueller’s e-mails

Ik heb eerlijk gezegd geen idee wie Bill Mueller is, maar blijkbaar is e-mailmarketing zijn vakgebied en probeert hij die kennis te schalen met de verkoop van templates. Een klassiek verdienmodel voor influencers dus dat vind ik alleen maar verstandig. 

Wat me direct opviel is dat zijn aanbod $37 kost. Dat is een prijs die ik vaak tegenkom in dit soort advertenties de laatste tijd, mogelijk is dat precies de ‘sweet spot’ tussen betaalbaar en toch winstgevend. Ik weet in ieder geval wel dat uit onderzoek gebleken is dat prijzen die op ‘7’ eindigen makkelijker verkopen.

Hij is zoals je kunt zien ook aan het ‘split-testen’, oftewel hij test verschillende versies van grotendeels dezelfde advertentie. Je ziet subtiele verschillen in tekst en een duidelijk verschil in afbeelding. 

Je vraag je misschien af waarom een professionele marketeer zulke lage kwaliteit fotomateriaal gebruikt, maar daar zit een gedachte achter. Deze foto’s lijken daardoor namelijk erg op stereotype lage kwaliteit Facebook foto’s. Het voelt niet direct als reclame, je slaat het niet gelijk over want het ziet er wel uit als een normale FB post.

Het interessante is dat de afbeeldingen beide eigenlijk niks met het aanbod te maken hebben. Ze zijn puur bedoeld om de aandacht te krijgen. Qua likes enzo is het verschil nog niet zo duidelijk, maar de afbeelding van de cowboy krijgt duidelijk meer reacties. Ik had dat zelf niet verwacht, meestal tonen mensen meer betrokkenheid bij foto’s met mensen, maar daar zie het belang van testen. De wereld houdt zich vaak genoeg niet aan wat je als marketeer logisch vindt. De cowboy is wel opvallender, dus dat is dan mogelijk de reden voor het verschil.

Net als Ziggo gebruikt hij iets in z’n advertentie dat specifiek is voor z’n doelgroep, zodat ze zich meer aangesproken voelen. Hij gebruikt de term “swiping”, iets wat in marketing gebruikt wordt om aan te geven dat je inspiratie haalt uit materiaal van een ander, dat zich al eerder bewezen heeft. Door dat woord te gebruiken zegt hij eigenlijk “Hé marketing professional, ik ben net als jij, je kunt me vertrouwen, ik weet waar ik het over heb”.

Leren van anderen

Ik leer zelf altijd erg veel van het analyseren van materiaal van andere marketeers. Het leuke van marketing is dat het resultaat van al die ervaring zichtbaar is, al moet je natuurlijk wel zelf uitvogelen wat voor ideeën geholpen hebben bij de ontwikkeling. Maar naarmate je er meer op let, ga je steeds meer de patronen herkennen.

Ik hoop dat dit leerzaam was. Mogelijk heb jij een andere mening over deze advertenties en m’n analyse, misschien denk je dat ik iets gemist heb. Ik ben benieuwd! Laat het me hieronder weten.