Social media

Social media is momenteel één van de meest populaire vormen van tijdverdrijf. Of dat gezond is, is zeker een discussie waard, maar momenteel is dit nou eenmaal het geval. Waar kijken mensen naar kijken tijdens tv-commercials? Facebook, Twitter, Instagram, Tiktok. Tijdens de lunchpauze? Idem. Voor het slapen gaan? Idem. Ga zo maar door. Je zou dus kunnen zeggen dat een belangrijk deel van de aandacht van de bevolking op social media gericht is. Dat heeft natuurlijk ook consequenties voor bedrijven. 

Als ondernemers en marketeers moeten we zijn waar de aandacht is. We willen tenslotte de doelgroep van onze bedrijven bereiken. We hebben een idee, product of dienst, en we zoeken zoveel mogelijk mensen die er behoefte aan hebben. De eerste stap in de bekende AIDA marketing-formule is Aandacht. Dus we proberen zoveel mogelijk aandacht op social media te krijgen (voor zo min mogelijk geld) door er berichten op te zetten. Maar ja, dat doet iedereen… Hoe zorgen we dat we het bereik van onze berichten zo groot mogelijk maken? Waarom zouden mensen een bericht delen met hun vrienden en volgers, zodat we nog meer aandacht krijgen? 

Uiteraard is daar een formule voor bedacht: VRIN. De VRIN-formule is relatief onbekend in vergelijking met bijvoorbeeld AIDA, maar essentieel om een idee te krijgen van de eigenschappen van een effectief social media bericht. VRIN richt zich vooral op hoe nuttig een bericht is voor lezers en daarmee dus op de deelbaarheid van het bericht. Daarnaast verhoogt het de kans dat iemand die het bericht bekijkt ons gaat volgen. Dat laatste willen we omdat dat een duidelijk teken van interesse is in wat ons bedrijf levert, en omdat het de kans groter maakt dat diegene op termijn een klant wordt na herhaaldelijke positieve ervaringen met onze uitingen. Om de initiële aandacht op een bericht te krijgen zijn weer andere trucs, maar dat is voer voor een ander artikel.

Waar “VRIN” voor staat

Dit zijn de 4 VRIN-factoren: Waardevol (Valuable), Zeldzaam (Rare), Niet te imiteren (Inimitable) en onvervangbaar (Non-substitutable). VRIN is dus een acroniem. Oorspronkelijk werd dit model gecreëerd om de waarde van de middelen van een bedrijf te bepalen, maar het nut van social media berichten kan met deze methode ook heel goed worden gewaardeerd.

Waardevol:

Wat maakt een bericht waardevol? Dat hangt af van de persoon die het bekijkt. Wanneer klanten (of fans) naar je toe komen voor nieuwe mode, zet dan berichten online over hoe de kleding is ontworpen door ontwerpers. Is uw organisatie vooral gespecialiseerd in het maken van computergames, dan is de kans groot dat klanten graag zien hoe de omgeving in een game is ontwikkeld, of dat ze graag zien hoe je bepaalde trucs in het spel kunt doen. Let dus op waar uw markt om geeft en wat zij waarderen aan uw aanbod. De inhoud die daarbij past, is voor hen waardevol.  

Dat schept niet alleen een band, je krijgt ook de kans om te laten zien dat je een expert bent op het gebied van hun interesse. Maar zorg er wel voor dat je eventuele aannames test! Als je merkt dat je inhoud geen enkele betrokkenheid bij je publiek voor elkaar krijgt, blijf dan iets anders proberen totdat er iets blijft hangen. Dan weet je welke soort inhoud het delen waard is en wat voor hen belangrijk is aan wat je aanbiedt.

Zeldzaam:

Hoe zeldzaam is een bepaald type bericht? Een foto van een bordje friet is niet zo bijzonder, foto’s van voedsel zijn overal te vinden (vooral online). Maar stel dat een restaurant een specifiek gerecht maakt op een zeer mooie of speciale manier, die daardoor vrijwel uniek is in de branche, dan is een foto van dat proces al veel unieker en zeldzamer. 

Ook de vorm kan uniek zijn, denk bijvoorbeeld aan een 360° foto van het restaurant. hoewel de camera’s tegenwoordig behoorlijk betaalbaar zijn en o.a. Facebook het ondersteunt, wordt de techniek zelden gebruikt. Kijk dus naar wat anderen online doen, vooral de concurrentie. Als ze precies dezelfde soort berichten online plaatsen, is het handig om te kijken of je wat unieker kunt zijn.

Niet te imiteren:

Hoe moeilijk is het voor uw concurrent om iets soortgelijks online te zetten? Kunnen ze je gemakkelijk kopiëren, hebben ze misschien dezelfde soort kennis? Kijk wat je kunt bieden wat de concurrent niet kan bieden. Een hoteleigenaar met een prachtig uitzicht vanuit de kamers van het hotel bijvoorbeeld, kan andere hotels ‘verslaan’ door zich op dit aspect te richten met panoramafoto’s. Maar ook hier geldt dat een ander hotel misschien wel in een mooi historisch pand zit waar niemand anders mee kan concurreren, dus voor die eigenaar is het slim om dat aspect te benadrukken. 

Een ander voorbeeld is ervaring: Ben je al tientallen jaren langer in de branche werkzaam dan de concurrentie? Leg daar dan de nadruk op, omdat je concurrentie dat niet kan. Zoek dus uit wat de unieke aspecten van je locatie, bedrijf, mensen, product, proces, etc. zijn. Daar vind je vaak de waarde die moeilijk te imiteren is en die je kunt gebruiken op social media.

Onvervangbaar:

Stel je voor dat je iets hebt dat zeer waardevol is, volledig uniek en onmogelijk te kopiëren… Maar het is vervangbaar door iets anders? Dat betekent dat je positie op social media nog steeds kwetsbaar is en je berichten niet zo interessant zijn. Dus als het kan, zorg er dan voor dat je berichten een soort waarde hebben die moeilijk te vervangen is. 

Stel je bijvoorbeeld voor dat je bedrijf meubilair repareert en je zet een boodschap online waarin je uitlegt hoe je een tafel voor een klant perfect kunt herstellen, dat lijkt misschien wel goede content. Maar als het bedrijf om de hoek meubilair produceert, en een bericht online plaatst waarin ze een nieuwe tafel aanbieden voor ongeveer dezelfde prijs als uw reparatiewerk, zullen veel potentiële klanten waarschijnlijk toch meer geïnteresseerd zijn in een nieuwe tafel. Houd dus rekening met de vervangbaarheid! Het is een factor die soms lastig in te schatten is, maar het is minstens zo belangrijk als de andere factoren.

Een netto-inschatting maken

Het laatste wat je doet is een beoordeling maken van de totale waarde van je bericht, door het geven van een cijfer voor elke factor. Als alle concurrenten al een bepaald bericht online hebben gezet, is de R-score van dat bericht 1, maar het zou een 10 zijn als je toevallig de eerste bent die dat type bericht ooit heeft gepost. Herhaal dit voor alle factoren (V, R, I en N) en bereken het gemiddelde van de scores. 

Als je echter de hoogste score voor alle factoren wilt krijgen, kan dat een beperking worden om berichten te plaatsen. “Perfectie leidt tot verlamming” zeggen ze weleens! Dus probeer een evenwicht te vinden tussen de kwaliteit en de kwantiteit van de inhoud. Een 7 of 8 is meestal een goede score om naar te streven. Hoe hoger je scoort op deze 4 factoren, hoe sneller de potentiële markt naar je pagina komt. Zo krijg je de aandacht, ontwikkel je een band met je publiek en verhoog je uiteindelijk je omzet.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of commentaar? Laat hieronder een berichtje achter, ik reageer op elk bericht.